Upplevelser

Mitt i Halland, mellan Falkenberg och Halmstad ligger Slöinge – en lugnt och vackert litet samhälle med tusentalet invånare. I den här bygden har människor bott sedan tidig järnålder. Här finns många spännande historiska platser att utforska och lokalt producerad mat att njuta av. Dessutom är det nära till härliga stränder och sjöar. I Slöinge ligger flera stora företag, bland annat SIA Glass och Berte Qvarn, samt Hallands djursjukhus som är ett av Sveriges största. Var namnet Slöinge kommer ifrån vet man inte säkert. Möjligtvis härstammar det från släktnamnet ”Slödhinger” som skulle bildats av personnamnet ”SloÞi”, som förekommer på runstenar.

Matupplevelser

I det bördiga Halland finns många smaker att upptäcka. Fråga oss på pensionatet om öppettider och fler tips!

På gångavstånd från pensionatet ligger Solhaga Stenugnsbageri som öppnade våren 2011. I ett gammalt uthus finns ett modernt surdegsbageri där gamla hantverksmetoder kombineras med nytänkande. Alla pensionatgäster kommer att få frukostbröd från bageriet.

I Slöinge ligger SIA Glass fabriksförsäljning där du kan njuta av ett rikt utbud av både gräddglass och sorbet. Här kan du också köpa mjöl från Berte Qvarn.

På vägen mot Asige ligger Gudmundsgården, med utegrisar och ekologiskt gårdscharkuteri. Egen tillverkning av delikatesser som lufttorkad skinka, salami och färdigmarinerat för grillen.

I Asige hittar du Ekomuseum Sandbolet, som har en välskyltad och intressant örtagård. Här serveras kaffe och lunch för grupper, om man beställer i förväg.

Kör till Ugglarp och följ skyltarna mot Ugglarps Grönt – gården vid havet där du kan köpa nyskördade frukter och grönsaker.

Antik & loppis

Granne med kyrkan ligger Prästgården, ett alldeles nyöppnat ställe där ägarna har öppnat upp bottenvåningen och där man kan köpa underbara prylar, både gammalt och nytt. De erbjuder även konstkurser.

Ta en promenad bort till Antikstället, bara ett par hundra meter från pensionatet. Här finns 2000 kvadratmeter antikaffär där du hittar allt från klädskåp, gamla spegeldörrar och sittgrupper till silver, linnetyg och kristallkronor.

Intill ICA-affären finns också Lettlandshjälpen med second handförsäljning. Och tar du vägen mot Asige finns en liten loppis på vänster sida vägen, där du även kan köpa säsongens grönsaker och honung från gården.

Berte Museum alldeles vid motorvägsavfarten kan du ta en titt på hur livet såg ut på den halländska landsbygden under 1800-talet och framåt.

Badplatser

Nära Slöinge finns härliga bad både för den som gillar sjö och hav. I Nyhagasjön finns badplats med bryggor, grillplats och hopptorn, samt en liten strand för de minsta. Och i vackra Knobesholmsjön väntar badupplevelser för den som vill vara lite närmare naturen. Åker du ut mot havet finns flera fantastiska sandstränder att välja på.

Historiens vingslag

Det finns många arkeologiska fynd som tyder på att människor levde ett gott och rikt liv i Slöingetrakten redan under järnåldern. Jämfört med andra boplatser från samma tid finns här rika fynd av ädelmetall, produkter och avfall från avancerat hantverk, importföremål samt en generell rikedom på metaller. Pärltillverkning och importerade glasbägare är typiska inslag för dessa rika boplatser.
1991 hittade man en hövdingagård, belägen strax nordväst om Slöinge. Gården var antagligen både ett politiskt och religiöst centrum för bygden runt platsen. Med hjälp av en oförmultnad trästock har en av byggnaderna kunnat dateras till omkring 710 e.kr. I anslutning till huset har man funnit 57 guldgubbar, vilket är ett av de största fynden i Sverige. Efterföljande utgrävningar visade att gården etablerades ungefär år 400 e kr och fanns kvar där fram till runt år 1000, då platsen övergavs.
Även i Asige finns en mängd intressanta historiska platser att besöka. Varför inte ta en tur till sägenomspunna Hagbards Galge? Enligt legenden var det här som den norska kungasonen Hagbard hängdes i en galge mellan de två runstenar som står närmast vägen.

Björsgård – Severin Nilsons barndomshem och ateljé
Severin Nilson (1846–1918) har kallats Hallands förste utbildade konstnär, skolad på Konstakademin i Stockholm och i Paris. Han var uppväxt i Knobesholm där fadern var smed. Så småningom återvände han till barndomshemmet Björsgård där han inredde en ateljé. Han var inte bara produktiv som konstnär, utan även som fotograf. Hans bilder skildrar vardagslivet i mellersta Halland.

Tunnbinderiet i Knobesholm
Ta vägen mot Asige och följ skyltarna mot tunnbinderiet. Här fanns en hel industri med kvarn, såg och tillverkning av drittlar – smörtunnor. Produktionen lades ner 1952, men fabriken finns kvar. Några gånger om året visar Asige hembygdsförening hur tillverkningen gick till.

%d bloggare gillar detta: